6. ULUSAL GENÇLİK PROJELERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
YARIŞMAYA BAŞVURU YAPAN TÜM PROJE SAHİPLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ.
DERECEYE GİREN KİŞİLER AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
İrem Ilgın Ekinci | Birincilik ödülü, Yaşamla El Ele Projesi – Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi |
Sevda Gülce Özyurt | İkincilik ödülü, Özel Gereksinimli Çocuklara Sahip Annelerin İş Hayatına Kazandırılması Projesi – Anadolu Üniversitesi |
Sultan Er | Üçüncülük ödülü, Üreten Kadınların Gücü Projesi – Uludağ Üniversitesi |
Hafize Savaş | Mansiyon ödülü, Türkiye’de Mevsimsel Tarım Sektöründe Çalışan Gezici Kadın İşçilerin Yasal Hak, Güvence Sorunlarına Çözüm Önerisi ve Gezici Kadın İşçilerin Bilinçlendirilmesi Projesi – Anadolu Üniversitesi |
Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında düzenlenen 6. Ulusal Gençlik Farkında Proje Yarışması Ödül Töreni, 20 Haziran 2023 tarihinde Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Ödül törenine Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Bayraktar, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlileri, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
“HAK-İŞ Olarak Sosyal Diyalog Anlayışına Önem Veriyoruz”
Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, HAK-İŞ olarak sosyal diyalog anlayışına verilen önem ve kurulan ortaklıklarla farklı alanlarda projelerin yaygınlaştırmaya devam edildiğini ifade etti. Sert, “HAK-İŞ’in projeler konusunda her daim öncü bir rol üstlendiğini de gururla söylemek istiyorum. Bu projelerimizden birisi olan, sendikacıları, gençleri, akademisyenleri buluşturan Gençlik Farkında Proje Yarışmamızın bu yıl 6.sını gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.
“HAK-İŞ Olarak Çalışmalarımızı Akademik Bir Bakış Açısıyla Yapıyoruz”
HAK-İŞ olarak eğitimlerin, yayınların ve faaliyetlerin akademik bir bakış açısıyla yapıldığının altını çizen Sert, bu alanlara verilen önemin HAK-İŞ’e sendikacılık hareketinde de yeni vizyonlar kazandırdığını dile getirdi. Sert, “HAK-İŞ olarak, projeler aracılığıyla gençlerin sendikalara aktif katılımını destekliyoruz ve gençlerin kaygılarını ve ihtiyaçlarını politikalarımıza dahil ediyoruz. Ayrıca kendi vizyonumuzu da yeni projelerle destekleyerek, çalışma hayatına yönelik ayrıntıları ortaya çıkarıp, bu konularda yeni çözümler üretiyoruz. HAK-İŞ olarak projeleri; öğrenme ve yenilenme süreçleri olarak görüyoruz. Uygulamakta olduğumuz her proje, HAK-İŞ camiasına yeni ufuklar açmakta, farklı bakış açıları kazandırmaktadır. Ayrıca gençlerimizin bu alandaki isteği ve farkındalıkları bizleri de heyecanlandırıyor” dedi.
“HAK-İŞ Olarak Gençlerin Bilgi ve Beceri Düzeyinin Artırılmasını Önemsiyoruz”
Konfederasyon olarak eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi konusuna özel bir önem verildiğini vurgulayan Sert, “HAK-İŞ olarak gençlerin bilgi ve beceri düzeyinin artırılmasını önemsiyoruz ve istihdama katılım süreçlerini destekliyoruz. Uzun yıllardır hem Konfederasyonumuzda hem de sendikalarımızda gençlere staj imkanları sunuyor, sigortalarını yapıyor ve ücretlerini ödüyoruz. Staj programlarımız aracılığıyla gençlerin yeterliliklerini keşfetmelerine, yetkinliklerini artırmalarına, işgücü piyasalarını, farklı meslekleri ve sendikal kültürü tanımalarına destek oluyoruz. Gençlere staj dönemleri boyunca aktif görevler vererek tecrübe kazanmalarını önemsiyoruz” dedi.
Özçelik: “Bakanlık Olarak Sosyal Diyalog Çerçevesinde Hareket Ediyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, kadın emeği ve istihdam, eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi gibi konularda gerçekleştirilen çalışma ve proje yarışmasında emeği geçen HAK-İŞ Konfederasyonu ve Üniversite yönetimine teşekkür etti. Bakanlık olarak gerçekleştirilen çalışmalarda sosyal diyalog çerçevesinde hareket edildiğini belirten Özçelik, “Bakanlık olarak biz de şimdiye kadar çalışma hayatının tüm paydaşlarıyla sosyal diyaloğumuzu geliştirmeye çalışarak dönüşümün tüm muhataplarını aynı zamanda çözümün de mimarları haline getirmeyi temel ilke olarak kabul ettik ve sosyal devleti de işçi işveren ve devlet güçlüsünün bir mutabakatı şeklinde kabul ediyoruz” dedi.
“İstihdamın Arttırılması En Önemli Hedefimiz”
Bakanlık olarak istihdamın en büyük hedeflerinden biri olduğunu belirten Özçelik, “istihdamın arttırılması en önemli hedefimiz, en önemli politik eksenimiz olmuştur. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik uyguladığımız destek ve teşvik içeren politikalarla genç ve engellilere eşit şartlarda iş gücüne kavuşturmak suretiyle bu grupların istihdamında özellikle son yıllarda önemli artışlar kaydetmişizdir. Bu noktada kadın emeğini de beşeri sermayemizin önemli bir unsuru, hatta kutsal bir unsuru olarak değerlendiriyoruz. Ve hak ettiği bu değeri bulması için de Bakanlık olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz Kadınların istihdamını da aile ve iş hayatının dengesini koruyarak sürdürebilmelerini sağlayacak şekilde destekler, projeler ve düzenlemeler gerçekleştirdik şimdiye kadar. Halen de devam etmekteyiz” dedi.
Zengin: “HAK-İŞ Olarak, Projeli Çalışma Kültürünü Önemsiyor ve Pek Çok Projeyi Hayata Geçiriyoruz”
Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin, sendikacıların, gençlerin ve akademisyenlerin gerçekleştirilen yarışma ile bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Zengin, “Kadın emeği ve yeni arayışlar temasıyla, eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesini, beyin göçünün önlemesini, mevsimsel göçün düzenlenmesini konu alan projeleri genç kardeşlerimizin gözünden ele aldık” dedi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, proje konusunda seçilen konunun kadın merkezli olmasının önemli olduğunu ifade etti. Gençlerde farkındalık oluşturma yönünde yapılan çalışmaların önemli olduğunu belirten Çetin, bu konuda yapılan çalışmaların daha fazla desteklenmesi durumunda yeni modellerin ortaya çıkacağını ve çığır açıcı bir sürecin başlatılabileceğinin altını çizdi.
HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak yaklaşık on beş yıldır çalışma hayatına ve kadın emeğine ilişkin faaliyetler yürütüldüğünü belirten Zengin, “HAK-İŞ olarak, projeli çalışma kültürünü önemsiyor pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak hayatın her alanına değiniyor, mücadelemizi kadın erkek birlikte veriyoruz. Bugün ödülünü vereceğimiz projelerin de yapmış olduğumuz bu çalışmaları güçlendireceğine ve ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Bayraktar, altı yıldır gençlerde farkındalık yaratmak ve kadınların iş hayatındaki sorunları düşünmek üzerinde düzenlenen proje yarışmalarının her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini bu yılki temanın kadın emeği ve yeni arayışlar olduğunu belirtti. Bayraktar proje çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.
Konuşmaların ardından 6. Ulusal Gençlik Farkında Proje Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ile Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin tarafından takdim edildi.